Spletni piškotki

Da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja v naši spletni trgovini, uporabljamo piškotke. Tako poskrbimo, da je naša vsebina odzivna in še kvalitetnejša. S klikom na gumb "Potrdi" ali katero koli drugo povezavo zunaj tega sporočila, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh kar lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah.
X
Nastavitve piškotkov

 >> DANES 5% popust na Vse!
V košarici uporabi kodo VSE5

0
Košarica: (0)
Košarica je prazna

  • KORAKI ZA NAKUP
  • brez registracije

  • DOSTAVA
  • 2 - 3 DNI


Joga vsak dan?

Joga je vadba za telo in um s 5000-letno zgodovino v starodavni indijski filozofiji. Različni slogi joge združujejo telesne položaje, dihalne tehnike in meditacijo ali sprostitev. V zadnjih letih je postala priljubljena kot oblika telesne vadbe, ki temelji na položajih, ki spodbujajo boljši nadzor nad umom in telesom ter vplivajo na dobro počutje.

V čem se joga razlikuje od raztezanja ali drugih vrst fitnesa?
Za razliko od raztezanja ali fitnesa je joga več kot le telesni položaj. Patanjalijeva pot v osmih korakih prikazuje, da je telesna vadba le en vidik joge. Tudi pri telesni vadbi je joga enkratna, ker pri vadbi povežemo gibanje telesa in valovanje uma z ritmom dihanja. Povezovanje uma, telesa in dihanja nam pomaga, da pozornost usmerimo navznoter. Skozi proces notranje pozornosti se naučimo prepoznati naše običajne miselne vzorce, ne da bi jih označevali, jih presojali ali poskušali spremeniti. Iz trenutka v trenutek se bolj zavedamo svojih izkušenj. Zavedanje, ki ga gojimo, je tisto, zaradi česar je joga urjenje, ne pa naloga ali cilj, ki ga je treba doseči. Vaše telo bo z jogo prožnejše in hkrati tudi vaš um.

gaiam

Kolikokrat na teden naj vadim?
Joga je čudovita – tudi če jo vadite eno uro na teden, boste izkusili koristi vadbe. Če lahko storite več kot to, boste koristi zagotovo imeli več. Predlagamo, da začnete dva ali trikrat na teden, vsakokrat uro ali uro in pol. Če se jogi lahko posvetite le 20 minut, je tudi to v redu. Ne dovolite, da vas ovirajo časovne omejitve ali nerealni cilji – delajte tisto, kar lahko, in naj vas zaradi tega ne skrbi. Verjetno boste spoznali, da se čez nekaj časa želja po vadbi spontano poveča, in tako boste vadili vedno več.

Nisem gibčen – ali lahko vadim jogo?
Da! Ste popoln kandidat za jogo. Mnogi ljudje mislijo, da morajo biti gibčni, da lahko začnejo z jogo, toda to je podobno, kot bi rekli, da morate biti sposobni igrati tenis, preden se ga začnete učiti. Pristopite k jogi kakršni ste in ugotovili boste, da bo vadba pripomogla, da boste postali gibčnejši.
Ta novo odkrita spretnost bo uravnotežena z močjo in koordinacijo, zdravje srca in ožilja bo okrepljeno, hkrati pa tudi samozavest in splošno počutje.

Kaj moram vedeti, preden začnem?
Vse, kar resnično potrebujete za začetek vadbe joge, sta vaše telo in um ter malce radovednosti. Dobro je imeti pajkice ali kratke hlače ter majico, ki ni preveč ohlapna. Ni potrebna nobena posebna obutev, lahko ste bosi. Dobro je, če na vadbo s sabo prinesete brisačo. Ko se bo vaša vadba razvijala, si boste morda želeli kupiti svojo jogo podlogo, toda večina studiov ima podloge in druge pripomočke, ki so vam na voljo.

VADBA IZVEN STUDIA: ZAČETEK VADBE JOGE DOMA

Spopadanje s prometno gnečo, da bi pravočasno prišli na vadbo, razmišljanje o tem, da česa od opreme ne boste pozabili doma, iskanje prostora za svojo podlogo, joga je včasih lahko manj kot zen izkušnja. Če boste začeli jogo izvajati doma, boste zagotovo prihranili čas, energijo in denar. Dvajset minut joge doma je pogosto koristnejše od vožnje, parkiranje in plačevanje za uro vadbe v studiu.
Večina učiteljev joge vam bo svetovala, da osnove joga položajev pridobite na tečaju na skupnih urah vadbe in šele nato začnete z vadbo doma. »Nič ne more nadomestiti domače vadbe«, pravi 25-letni veteran joge Rodney Yee. »Poslušanje je vadba joge; pomembno je, da vstopite v svoje telo in ga prosite, naj bo vaš učitelj. To je čas, ko lahko najdete svoj ritem. In tu nastaja pravo znanje.
Seveda ima vadba na tečaju številne prednosti,« priznava, »vendar znova in znova opažam, da ljudje pridejo do resničnih spoznanj šele, ko začnejo jogo izvajati doma.« Poleg omenjenih razlogov pa so danes na voljo številni novi načini za začetek izvajanja joge doma – načini, ki zameglijo mejo med prikazovanjem joge v studiu in tem, da podlogo preprosto razgrnete na tla v svoji dnevni sobi.


VIRTUALNE URE JOGE SO IZPOPOLNJENE KOT ŠE NIKDAR

Poleg številnih joga DVD-jev in knjig, ki so na tržišču, je na voljo tudi spletno učenje joge ki omogoča, da imamo od vadbe doma več koristi kot od vadbe v studiu. Res je, da učitelj, ki je fizično prisoten, opazuje, kako ste poravnani in prilagaja položaj, toda multimedija je dobra izbira ... In za nekatere morda najboljša.

KAJ POTREBUJETE ZA ZAČETEK VADBE JOGE DOMA

Najboljši razlog za vadbo joge doma je, da za začetek ne potrebujete veliko. Izberite ali si ustvarite miren in urejen prostor za vadbo ter ga opremite z bistvenimi osnovnimi joga pripomočki – podlogo, trakom, kocko in brisačo. Ni treba, da je prostor velik, vendar mora biti tih in čist. Zadajte si realne cilje in na začetku vadite krajši čas (10–15 minut). Začnite z osnovnimi joga zaporedji za začetnike in razširite vadbo, ko se vaše sposobnosti izboljšajo.
Kot rečeno je to vaša vadba joge – zato jo razvijajte tako, da bo najbolje ustrezala vašim individualnim potrebam.
»Ko poučujem tečaje, lahko samo z opazovanjem ugotovim, kdo vadi doma in kdo ne,« pravi Yee. »Ljudje, ki ne vadijo doma, poskušajo svoje telo prilagoditi mojim navodilom, kot da bi sledili ukazom. Skrbi jih predvsem, ali to delajo ‘prav’. Toda ljudje, ki vadijo doma, so zvedavi glede navodil in jih preizkušajo na svojih telesih ter se sprašujejo: Kako to občutim?«


KATERE JOGA POLOŽAJE NAJ IZVAJAM?

Nekateri slogi joge sledijo zaporedju določenih položajev, vendar mnogi učitelji priporočajo bolj odprt pristop, zlasti če jogo vadite doma. Doma se naučite poslušati, kaj tisti dan vaše telo potrebuje, gibljete se v svojem ritmu in razvijate intuicijo o tem, kakšna zaporedja si želite in potrebujete določen dan.

Če ste utrujeni, boste morda želeli izvajati bolj obnovitvena joga zaporedja. Če ste polni energije, boste ob bolj tekočih nizih, hitrem tempu ali nepopustljivem nizu joga položajev morda občutili več zadovoljstva. Mnogi zjutraj radi vadijo energično jogo in pomirjajočo obnovitveno zvečer. Toda to, da prisluhnete tistemu, kar potrebujete, je več kot telesna stvar. Ko vadite svoje prve položaje sami, poskusite gojiti razpoloženje igrivosti in sprejemljivosti. Biti prisoten med vadbo pomeni, da si dopustite, da se zavedate vseh telesnih občutkov, čustev in misli, ki se vam v tistem trenutku porajajo. Bodite ustvarjalni in spontani. Če se približate svoji vadbi z občutkom radovednosti in ne s presojanjem samega sebe ali tekmovalno, se boste lažje motivirali za vadbo.

Pozdrav soncu je časovno učinkovit način za vadbo joge, saj povezuje niz položajev, ki vplivajo na različne dele telesa. Pozdrav soncu se običajno izvaja tudi kot ogrevanje, sledijo mu stoječi položaji, kot so bojevnik I, II in III – in se konča z upogibanjem naprej, obrati in obnovitvenimi položaji.
Ko napredujete, si boste morda zaželeli, da bi izvajali položaje srednje in napredne stopnje joge, kot so ravnotežne asane na rokah, obrati in upogibanje nazaj.

KAKO OSTATI MOTIVIRAN ZA REDNO IZVAJANJE JOGE

Priprava na jogo doma je samo polovica bitke – zdaj morate vzeti svojo podlogo, jo razgrniti in začeti.
Najboljši nasvet je, da jogo naredite kot del vsakdanjih jutranjih opravil. Drug pomemben način za podporo izvajanju joge doma je vadba z enim od družinskih članov ali s prijateljem. Če boste imeli občutek odgovornosti do drugih, vas bo to popeljalo na joga podlogo tudi ob najbolj nemogočih dnevih. Ko ste na podlagi, se pogosto zgodi, da vas čarobnost prevzame že po nekaj minutah, in takrat ugotovite, da vibrirate z glasbo joge.«

PRVI KORAKI: JOGA ZA ZAČETNIKE

Ne glede na starost ali stopnjo telesne pripravljenosti je joga eden najboljših načinov, da ostanete zdravi, da ste videti dobro in da se dobro počutite. Toda če ste v jogi začetnik, je težko vedeti, kje začeti. Sami sebi ne dovolite, da bi bili prestrašeni; zapomnite si samo nekaj preprostih namigov in tako boste na dobri poti, da boste vadili zabavno jogo za začetnike, ki vas bo nagradila.

KAJ POTREBUJE ZA SVOJO PRVO JOGA VEŠČINO

Najboljša stvar pri jogi je, da jo lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli ter z zelo malo pripomočkov. Vse, kar potrebujete, je, da imate na sebi udobna in ne pretesna oblačila. Nedrseča podloga za jogo je prav tako priporočljiva. Bolj kot karkoli pa sta za začetnike joge potrebna potrpežljivost in odprt um. Z malo odločnosti boste občutili rezultate v zelo kratkem času.

JOGA ZA ZAČETNIKE – TEČAJ ALI DVD?

Za začetnike bo dober nasvet strokovnjaka vedno dobrodošel. Nič ne prekaša neposrednega učenja na tečaju ali v telovadnici, toda če v vaši bližini ni na voljo ničesar, bo kakovosten DVD za začetnike joge prav tako dober.
Začetnikom z napornim urnikom predlagamo jutranjo ali večerno jogo.


VAŠI PRVI JOGA POLOŽAJI

Ne pozabite, da je ključ za uspešno izvajanje joge nadzor nad dihanjem ali pranajama. Vedno globoko vdihnite skozi nos in dih usmerite v trebuh. Sedite na tla v lahkem sedečem položaju – noge prekrižajte in vzravnajte hrbet ter vrat. Osredotočite se na dihanje in občutite, kako je vaše telo uravnoteženo ter nadzorovano.
Čeprav morda zveni preprosto, je obvladovanje dihanja in tak način nadzorovanja mišic hrbta bistveni del začetka vadbe joge. Ko boste popolnoma sproščeni, vstanite, se vzravnajte in počasi iztegnite roke nad glavo, ko vdihnete, in izdihnite, ko se sklonite k tlom. Sklonite se, kolikor je mogoče.
Ko se boste pri teh preprostih joga položajih za začetnike počutili udobno, jih lahko vključite v zaporedje za naprednejšo vadbo.

Za prenašanje duhovnih sporočil in vodene seanse joga pogosto uporablja prispodobo drevesa s koreninami, deblom, vejami, cvetovi in plodovi. Vsaka "veja" joge predstavlja drugačno usmeritev in niz značilnosti.

Šest vej joge:
Hatha joga: to je fizična in duševna veja, ki je namenjena izboljšanju telesa in uma.
Radža joga: ta veja vključuje meditacijo in strogo upoštevanje vrste discipliniranih korakov, znanih kot "osem udov" joge.
Karma joga: to je pot služenja, katere cilj je ustvariti prihodnost brez negativnosti in sebičnosti.
Bhakti joga: njen cilj je vzpostaviti pot predanosti, pozitiven način preusmerjanja čustev in negovanje sprejemanja ter strpnosti.
Džnana joga: ta veja joge se nanaša na modrost, pot učenjaka in razvoj razuma z učenjem.
Tantra joga: to je pot obreda, slovesnosti ali izpolnitev razmerja.
Pristop k jogi z določenim ciljem v mislih lahko pomaga osebi, da se odloči, katero veji bo sledila.

Izdelki iz te skupine

14,90 eur

8,90 eur z DDV

62655
14.90
/ajax/related&product=4719

36,90 eur

23,90 eur z DDV

61999
36.90
/ajax/related&product=4664

36,90 eur

22,00 eur z DDV

61345
36.90
/ajax/related&product=4655

39,00 eur

26,00 eur z DDV

61342
39.00
/ajax/related&product=4654
26,90 eur z DDV
X

5% AKCIJSKI POPUST

akcija na vse 5%