info@timebreak.eu

  • info@timebreak.eu 0599 29 137 ; 05 9929 219
  • PON - PET: 9.00-15.00

  • HITER NAKUP BREZ REGISTRACIJE
  • V 3 KORAKIH

  • DOSTAVA NA DOM
  • v 1-2 dneh ZA ARTIKLE NA ZALOGI

Oprema za boks & kickboks – boksarska vreča

Vreča za boks je robustna (trdna) vreča namenjena vadbi boksa. Običajno ima obliko valja in je napolnjena z različnim materialom primerne trdote.

Zgodovina

Vreča za boksanje se je uporabljala za trening borilnih veščin (boksanje, sabljanje, karate, taekwondo in muay thai) v vsej zgodovini vojaških treningov. Težke stoječe ali viseče vreče in podobne naprave so bile prilagojene vadbi udarcev z nogami ali rokami, vse z namenom treninga tehnike udarcev.

Sestava

Boksarske vreče so običajno polnjene z zrnatim materialom, razrezanimi krpami ali peskom ter visijo s stropa ali stojijo na podstavku. Druge imajo notranji mehur, ki omogoča, da se napihnejo z zrakom ali napolnijo z vodo. Zgradba boksarske vreče dopušča nenehno udarjanje brez prekinitev. Vreča mora absorbirati silo udarcev brez da bi jo ti poškodovali ali poškodovali uporabnika.

Vrste vreč za boksanje

Obstajajo različni tipi vreč s poimenovanjem na osnovi velikosti, uporabe in načina postavitve (viseča vreča, samostoječa, v obliki kapljice, hitra žoga, itd.). Zgornja plast skoraj vseh vreč je iz umetnega usnja ali sintetičnega materiala kot je vinil, ki je odporen na abrazijo in plesni. Jadrovina se tudi uporablja za zgornjo plast vreč, zlasti kjer je manj obremenitve in vlage.

1. Hitre žoge so majhne boksarske vreče, ki jih pritrdimo na vodoravno ploščo. Postavljene so relativno visoko ker taka postavitev uči boksarja držati roke visoko, izboljšuje koordinacijo oči-roke in uči prenašati težo med nogama. Polnjene so pretežno z zrakom in obešene tako, da je zgornji del čvrsto pritrjen. Obstaja več različnih dimenzij hitrih žog od majhnih do velikih vendar na splošno velja, da čim večja je vreča, tem počasnejša je in tem več moči je potrebno, da jo držimo v pogonu. Velike boksarske vreče se uporabljajo za trening moči in vzdržljivosti, medtem ko je pri malih poudarek na višji hitrosti rok, ritmu in koordinaciji. Začetniki jo uporabljajo kot »kontrolno vrečo« da se naučijo pravilne hitrosti, sile in kontrole. Boksarji običajno udarjajo hitro žogo s pestmi frontalno, možno pa jo je udarjati s pestmi in komolci z vseh strani: frontalno, od zadaj in s strani. Taka vreča omogoča uporabniku kombinacijo različnih tehnik boksanja.

2. Hitre žoge, ki jih pritrdimo na strop in na tla
(floor to ceiling balls, Double-end Bags ) so skoraj identične hitrim žogam z edino razliko v tem, da so pritrjene na tla in strop z elastiko, tako, da vreča po vsakem udarcu zaniha v nasprotni smeri. Boksar tako trenira izmikanje, proti-udarce in koordinira hitrost gibanja. Bolj močno kot se udari vrečo, bolj hitro in močno ta zaniha v nasprotni smeri.

3. Manjše vreče v obliki kapljice (maize bags) se ne udarjajo z veliko močjo, temveč se v treningu boksa uporabljajo za izboljšanje mobilnosti glave in sposobnosti izmika nasprotnikovim udarcem.

4. Standardne težke vreče za boks (heavy bags)
Težke vreče so velike, cilindrične vreče, obešene z verigo ali trakom, namenjene vadbi močnih udarcev s telesom, utrjevanju rok in nog ter predvsem razvoju moči v udarcih. Za trening tehnike boksa je priporočena uporaba boksarskih rokavic.

5. Samostoječe vreče za boks
Samostoječe vreče stojijo same in jih ne obešamo, primerne so za tiste, ki nimajo možnosti obešanja. Podlogo samostoječe vreče je potrebno napolniti z vodo ali s peskom (priporočamo s peskom).

6. Samostoječa lutka za boks (boxing bob)
Je zelo podobna samostoječi vreči za boks, ravno tako moramo spodnji del napolniti z vodo ali peskom. Zgornji del ima obliko človeka, ki si ga lahko predstavljamo kot nasprotnika, zgornji del je narejen iz gume.

7. Poznamo tudi horizontalne box vreče, ki so namenjene treningu uppercut - aperkat udarcem, direkt udarcev, spiralnih udarcev, hitrih zaporednih nizkih in visokih udarcem. Boksarju omogočajo vadbo iz različne razdalje, z različno hitrostjo in močjo.

Varnostni ukrepi

Težke vreče so polnjene z materialom visoke gostote, zato je zelo priporočljiva zaščita rok z uporabo boksarskih rokavic. Močni udarci težkih vreč niso priporočljivi neizkušenim. Začnite postopoma. Pri udarjanju težkih vreč je pomembno, da držite stisnjeno pest in palec držite ven iz pesti. Poskušajte udarjati s členki kazalca in srednjega prsta.

Kako uporabljati boksarske vreče?
Kako pravilno uporabljati boksarsko vrečo je pomembno za vse, ki se zanimajo za trening vseh borilnih veščin (boks, kickboks, MMA - kombinirane borilne veščine, karate in samo obrambo). Uporaba vreč je zanimiva tudi za vse, ki želijo ohranjati dobro telesno kondicijo.

Trening z boksarskimi vrečami se uporablja za:
-oblikovanje telesa in ohranjanje tonusa mišic
-za izboljšanje vzdržljivosti
-za povečanje trdnosti kosti, jakosti kosti in ligamentov
-trening srčno žilnega sistema
-za varovanje pred stresom in obvladovanje agresivnosti

Prednost vreče je v tem, da je relativno poceni ter za njeno uporabo zadostuje že manjši prostor.

Kako uporabljamo boksarske vreče?

Da bi lahko pravilno uporabljali boksarko vrečo moramo razumeti nekaj pomembnih konceptov in pravil:

Za trening z vrečo si moramo vzeti dovolj časa. Zlasti začetnikom zelo priporočamo, da si za trening udarcev vzamejo dovolj časa za ogrevanje in priučitev pravilnih gibov telesa. 

Izogibati se moramo prehitrega stopnjevanja obremenitve. Trening ni tekma. Uživajmo v lahkoti treninga!

Pazimo na ravnotežje ves čas udarjanja. Brez uravnotežene podpore v nogah pravilen udarec ni možen. Za ravnotežje je potrebna enakomerna obremenitev nog s telesno težo, držite se pokončno in stabilno.

Pri udarcih v vrečo moramo držati zapestja vedno izravnana. Jakost udarcev stopnjujemo postopno. Zapestja začetnikov so praviloma prešibka, da bi lahko vzdržala močne udarce.

Pri uporabi boksarske vreče vedno uporabljajmo zaščito rok. Boksarske vreče so lahko zelo trde. Za pridobitev pravega občutka, le občasno lahko treniramo na vreči brez rokavic.

Pri udarjanju v vrečo ostajajmo sproščeni! Učimo se ostati sproščeni pri uporabi boksarske vreče in izogibajmo se nepotrebni in škodljivi napetosti mišic v rokah in ramenskem obroču. Mišična napetost bo motila časovno usklajenost in zmanjšala hitrost udarcev in povzročila predčasno utrujenost.

Ne porivajmo vreče! Začetniki med uporabo težke vreče le-to pogosto z udarci potiskajo namesto, da bi hitro udarili.

Pri uporabi vreče trenirajmo kombinacije boksarskih udarcev in serij udarcev. Izogibajte se uporabi posameznih udarcev, da ti ne pridejo v navado. Vedno sestavljaj različne kombinacije udarcev (leva + desna + leva + aperkat).

Postopno vključuj posamezne zaključne udarce, ki bi podrli nasprotnika. Boksarska vreča ni namenjena samo treningu hitrosti. Končni cilj je priprava zaključnega knock-out udarca, kar pomeni močan udarec. 

Izdelki iz te skupine

Response BoxeMaster - boks oprema za vadbo tehnike in odziva

NOVO! BoxeMaster je vadbeni pripomoček za boks, ki izbojša vašo osnovno boks tehniko, ki je temelj vsakega uspešnega boksarja in ljubitelja borilnih veščin.

149,00 eur

Hitra žoga za zabavo in sproščanje stresa Desktop Speed Ball

Žoga za boksanje proti stresu, ki jo postavimo na pisalno mizo. Na voljo v rdeči in črni barvi.

27,00 eur

Boks rokavice MMA UFC F8 Diado Rdx

RDX "DIADO cuff" ročno izdelane rokavice za boks in mma so posebej oblikovane za spodbujanje učinkovite vadbe med sparringom ali vadbo na boks vreči.

59,00 eur

RDX MMA rokavice za boks super lahke, NOVO!

Nove najlažje boks rokavice znamke RDX. Zaradi posebne foam zgradbe so to najbolj lahke RDX rokavice, hkrati pa izjemno močne.

55,00 eur

RDX vreča za boksanje z rokavicami

Novi model boks vreče ima v spodnjem delu obliko "TLF architecture™ za zmanjšanje nihanja, kromirane verige ter zapira se z Zippex™ tehnologijo, ki omogoča maksimalno polnjenje.

119,90 eur

Nova boks vreča RDX z rokavicami

Novi model boks vreče RDX z vključenimi rokavicami. Narejena iz RDX G-CoreTM dvojnega sloja proti trganju.

119,90 eur

Samostoječa hitra boks žoga + rokavice Klarfit

Hitra žoga za boks, ki stoji sama ima vzmet visoke kakovosti, ki je tudi nastavljiva. Prav tako lahko nastavimo višino žoge.

86,00 eur

Nosilec vreče za boks skupaj s hitro žogo Klarfit

Drog - nosilo za boks vrečo ter dvigovanje telesa. V kompletu prejmete tudi hitro žogo.

49,00 eur
Da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja v naši spletni trgovin, uporabljamo piškotke. Tako poskrbimo, da je naša vsebina še kvalitetnejša ter, da produkti, ki so na voljo, živijo z našimi obiskovalci. Več o tem