Spletni piškotki

Da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja v naši spletni trgovini, uporabljamo piškotke. Tako poskrbimo, da je naša vsebina odzivna in še kvalitetnejša. S klikom na gumb "Potrdi" ali katero koli drugo povezavo zunaj tega sporočila, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh kar lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah.
X
Nastavitve piškotkov
0
Košarica: (0)
Košarica je prazna.

  • Hiter nakup v 3 korakih
  • brez registracije

  • DOSTAVA NA DOM
  • 2-3 dni

ROLERJI:


KOLESCA Večina kolesc, ki jih najdemo na rolkah, rolerjih, kotalkah in skirojih je narejenih iz materiala, ki ga imenujemo poliuretan - PU. Pri kolescih sta najpomembnejša dejavnika njihova trdota in obseg. Oprijem kolesc je odvisen od trdote - trdnejša kot so kolesca, slabši je oprijem kotalk ali rolerjev. Mehkejša kolesca poskrbijo za dober oprijem na površini in absorbirajo vibracije, a pri tem izgubijo na hitrosti. Označimo jih s simboli od 74A do 82A. Kolesca srednje mehkobe so označena od 82A do 86A. Prav ta so najbolj priljubljena in tudi najbolj primerna za rekreativno rolanje po asfaltu. Najtrdnejša kolesca so označena od 86A do 100A, največkrat v uporabi pri agresivni vožnji. Ne vpijajo toliko vibracij ampak omogočajo doseganje visokih hitrosti.

LEŽAJI Eden izmed pomembnih dejavnikov je tudi izbira ležaja. Označeni so s črkami ABEC in s številkami od 1 do 9 (liha števila). Višja kot je ABEC umestitev, višja je natančnost izdelave in lažje je vrtenje. Ležaji z višjimi številkami nudijo manj odpora in se posledično vrtijo hitreje.

PLATIŠČE Platišče je ogrodje, na katerega so pritrjena kolesca skupaj z ležaji. Običajno so narejeni iz polipropilena (PP) ali aluminija. Prva so lažja, prožna in udobna ampak manj odporna na mehanske poškodbe. Omogočajo odlično absorbcijo vibracij in so posledično primerna za otroke. 
Platišča iz aluminija so sicer lahka toda neprožna, zato uporabniku omogočajo hitrost in stabilnost. Odporna so na deformacije in mehanske poškodbe in so namenjena uporabnikom, ki jim je pomembna hitrost. 


SKIROJI:


KOLESCA Najpomembnejši lastnosti kolesc za skiroje sta njihova velikost in trdota. Velikost v milimetrih je običajno označena na kolescih samih, večje kot je kolesce, večjo hitrost lahko skiro doseže, in tudi vožnja po pločnikih in drugih cestnih nepravilnostih je lažja. Toda večja kolesca pomenijo tudi bolj omejeno vrtenje. Standardna velikost kolesc: 100mm, 145mm, 200mm, 230mm.

TRDOTA  Je označena na kolescu s številko zraven črke “A”, kot na primer 78A, 80A. Večja kot je številka, trdnejše je kolesce. Trda kolesca so bolj vzdržljiva in odporna ter potrebujejo več časa da se obrabijo, trdota pa vpliva tudi na amortizacijo. Mehkejša kolesca omogočajo boljšo absorpcijo ter povečano udobje.

Tudi pri skirojih je pomembna izbira ležaja. lastnosti katerega so odvisne od t.i. ABEC standarda. Višje kot so številke pri ABEC oznaki, bolj učinkovit je ležaj in se torej hitreje vrti, kar posledično pomeni več udobja pri vožnji, ker lahko daljše razdalje prepotujemo v krajšem času z manj napora. 

ABEC1 – ABEC3 – običajno skiroji namenjeni predvsem otrokom (počasnejši ampak zelo vzdržljivi in varni) 
ABEC3 – ABEC5 – osnovni rekreativni modeli (omejena hitrost - odlično za otroke ali odrasle, ki so se šele začeli zanimati za vožnjo s skiroji) 
ABEC5 – ABEC7 – najpogostejši rekreativni modeli srednjega in visokega razreda 
ABEC9 – za skiroje najvišjega standarda - natančni in zelo hitri, uporabljajo jih tudi profesionalci

ROLKE:


DESKA je poglavitni sestavni del vsake rolke - nudi prostor za noge. Prekrita je s smirkovim papirjem, ki mu rečemo grip, ki uporabniku nudi boljši oprijem. Deska je narejena iz vezane plošče h kateri so včasih dodani tudi drugi materiali, kot na primer steklena ali ogljikova vlakna z namenom, da bi bila deska lažja in bolj vzdržljiva. Običajna širina deske je 19-23cm. Širše deske običajno uporabljajo uporabniki, ki so ljubitelji ramp, ker dodatna širina omogoča lažje zavijanje in stabilnost pri vožnji po strmih podlagah. Ožje deske so narejene z mislijo na uporabnike, ki rolkajo predvsem po asfaltnih površinah in izvajajo trike, ki so bolj tehnične narave.

PODVOZJE je del rolke, ki omogoča ne samo to, da so kolesca pritrjena na desko ampak tudi to, da lahko s prenašanjem teže rolka zavije v želeno smer. Dve podvozji (iz aluminija, včasih mu dodajo magnezij) sta pritrjeni vsaka na en konec deske. Podvozja so izdelana iz zgornjega (baseplate), in spodnjega dela (hanger), med njima pa je guma, ki zagotavljajo fleksibilnost pri zavijanju. Vse te dele povezuje vijak, z obračanjem katerega lahko spreminjamo togost rolke. 

KOLESCA so pritrjena na podvozje s pomočjo ležajev. Pri večini rolk so kolesca izdelana iz poliuretana ali drugih umetnih mas. Večja kolesa omogočajo lažje rolkanje po rampah in so manj občutljiva na nepravilnosti na vozni površini, manjša pa so primernejša za izvajanje trikov in sicer zmanjšajo težo rolke, ki pa zaradi tega izgubi na hitrosti. Večina kolesc je podobne trdote, okrog 100A.

LEŽAJI V vsakem kolescu sta dva vrteča ležaja, ki ju ločuje ovojka. Ležaji, ki so izdelani specifično za skiroje, rolke in rolanje kategoriziramo po ABEC lestvici z lihimi števili od 1 do 9. Višja ABEC umestitev pomeni višji nivo natančnosti. Tako določimo tudi zdrs ležaja - višja kot je številka, manjši je notranji upor. Najpogostejši so ležaji tipa ABEC5 in ABEC7. Pogosto pa so uporabljeni tudi običajni strojni ležaji 608Z, ki so še bolj vzdržljivi in natančni. 

TRUCK PADS se nahajajo med podvozjem in desko, da ublažijo sunek in zvok ko rolka pade na tla. Poleg tega zmanjšajo možnost da bi se rolka poškodovala. To je nujni del rolke.

Površina deske "grip" je podoba »brusilnemu papirju« ki je prilepljen na desko. Najdemo ga v različnih barvah in dizajnih in običajno je samolepilni. Nekateri označijo desko ali narišejo vzorec, da se lažje orientirajo kateri del rolke je zadnji. Hrapava zgornja plast nudi boljši oprijem pri izvajanju trikov.

Izdelki iz te skupine

33,00 eur z DDV
RB002B
33.00
33,00 eur z DDV
RB002P
33.00
49,90 eur z DDV
HS138-T
49.90
59,90 eur z DDV
HM2309
59.90
89,00 eur z DDV
943447
89.00
37,90 eur z DDV
HD120L
37.90
49,90 eur z DDV
HM2009P
49.90
49,90 eur z DDV
HM2009G
49.90