Spletni piškotki

Da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja v naši spletni trgovini, uporabljamo piškotke. Tako poskrbimo, da je naša vsebina odzivna in še kvalitetnejša. S klikom na gumb "Potrdi" ali katero koli drugo povezavo zunaj tega sporočila, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh kar lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah.
X
Nastavitve piškotkov
0
Košarica: (0)
Košarica je prazna

05 9929 137

  • 05 9929 137
  • PON - PET: 9.00-15.00

  • KORAKI ZA NAKUP
  • brez registracije

  • GARANCIJA NA ZADOVOLJSTVO

Indoor kolo na verigo ali na pas? Kaj je boljše?

indoor kolo veriga ali pas
Obstajata dve vrsti pogona indoor koles, na verigo in na jermen, obe imata prednosti in šibkosti, poglejmo si katere. Obe vrsti koles sta sicer lahko zelo zanesljivi, vzdržljivi in omogočata vam primerno težavnost vadbe.


POGON NA JERMEN


Za prenos moči iz pedalov na vztrajnik poskrbi zelo čvrst gumijasti trak. Pas oziroma trak je zelo napet, da ne bi drsel in da kolo teče gladko. Nekatera kolesa danes uporabljajo pas iz kevlar materiala, ki je novejši, izrazito čvrst in se težje obrabi, traja pa več časa.

VERIŽNI POGON

Ta pogon je tak kot na navadnih kolesih na prostem. Vztrajnik obrača vrteča se veriga, ki se pomika prek zobnika, ko poganjamo pedale. Ima le eno samo prestavo. Večina koles ima fiksno prestavo tako pri verižnem kakor pri jermenskem pogonu. Pedali se sami poganjajo zaradi vztrajnika, ki dobi zagon, in se upočasnijo šele ko upor upočasni zagon ali ko se uporabi zavore.

Vzdrževanje

Ni dvoma o tem, da verižni pogon potrebuje veliko več vzdrževanja od jermenskega. Pri verižnem pogonu je potrebno mazati verigo saj se ta s časom izsuši. Veriga se tudi razpusti in jo je zato treba napeti, prav tako, kot pri navadnih kolesih za vožnjo na prostem.

Pri jermenu ni nikakršnega vzdrževanja, le da ga je treba po večletni rabi zamenjati. Eventualno se pas raztezne in postane ohlapen. Takrat ga je potrebno zamenjati, sicer bo uporaba kolesa zelo nerodna.

Zanimivo je, da veliko fitnes centrov uporablja indoor kolesa na verižni pogon. Eden od razlogov za to je, da je potrebno jermen zamenjati, in se zato raje odločajo za verige, čeprav potrebujejo več vzdrževanja.

Hrup

Oba tipa kolesa sta tiha. Brez težav lahko slišite televizijo ali se pogovarjate medtem ko kolo teče. Od verige lahko pričakujete toliko glasu kot pri vožnji navadnega kolesa na prostem. Pri jermenu je hrup še manjši, saj je ta skoraj neslišen in tako ostane tudi po rabi, kar je velik plus za jermenski pogon.

Cena

Navadno so kolesa na jermenski pogon nekoliko dražja od verižnih, vendar to ni pravilo.

Občutek med vadbo

Uporaba kolesa z verižnim pogonom je zelo podobna uporabi z navadnim kolesom zaradi verig, ki tečejo prek zobnika. Občutek med uporabo je zato zelo prijeten. Pri kolesih na jermen imamo nekateri celo boljši občutek, saj teče še bolj gladko, ker ne čutimo verig in zobnikov. Razlika ni prav velika, vendar jo lahko zaznamo. Če vam gladkost in tihost pogona veliko pomeni, boste najbolj zadovoljeni z jermenskim kolesom.

Povzetek

Pogon na jermen je boljši od verižnega iz več pogledov. Je bolj tih, terja manj vzdrževanja in daje občutek bolj gladke vožnje. Kolesa na verižni pogon so ugodnješa, občutek med uporabo je bolj podoben vožnji z navadnim kolesom na prostem, in, če vam to odgovarja, je tudi zvok podoben kot da bi kolesarili zunaj. Verigo se da zatisniti in namazati, tako da z vzdrževanjem ima lahko ena veriga zelo dolgo življenjsko dobo, medtem ko se jermen s časom nekoliko razpusti in ga je potrebno zamenjati, vendar to se ne zgodi hitro, po navadi po večletni redni uporabi.

Če vam prijeten občutek med uporabo veliko pomeni, če vam vzdrževanje kolesa ne ustreza in bi se mu raje izognili in če ste pripravljeni odšteti nekaj več za kolo, potem je jermensko kolo prava odločitev.

Če pa želite čim bolj podoben občutek vožnji kolesa na prostem, tedaj je kolo na verigo boljša odločitev. VZDRŽEVANJE:

Za večletno uporabo kolesa, vas prosimo da upoštevate spodnja navodila:

1. Pri novih kolesih je zavorna plošča zelo čvrsta ker je nova. Da se olajša drsenje in se plošča prehitro ne obrabi, priporočamo, da nanjo kapnete 2 do 3 kapljice silikonskega olja. Enkrat na mesec namažite dele kolesa, ki so v stiku z zavornimi ploščami.
2. V prvih urah vadbe je nekoliko povišana vibracija, ki prihaja iz zavornih plošč normalna.
3. Kolo vzdržujte čisto brez prahu.
4. Po vadbi obrišite kolo s suho krpo da bi odstranili pot ter vlažnost, ki lahko škodi ogrodju kolesa.