Spletni piškotki

Da bi vam zagotovili najboljšo možno izkušnjo nakupovanja v naši spletni trgovini, uporabljamo piškotke. Tako poskrbimo, da je naša vsebina odzivna in še kvalitetnejša. S klikom na gumb "Potrdi" ali katero koli drugo povezavo zunaj tega sporočila, sprejmete uporabo piškotkov in uporabo podatkov o vaših spletnih navadah za namene prikazovanja ciljanega oglaševanja na družabnih omrežjih in drugih straneh kar lahko kadarkoli izklopite v nastavitvah.
X
Nastavitve piškotkov
0
Košarica: (0)
Košarica je prazna.

  • Hiter nakup v 3 korakih
  • brez registracije

  • DOSTAVA NA DOM
  • 2-3 dni

Ukrivljena tekalna steza, kako deluje?

novi model ukrivljene steze timebreak R900

Ukrivljene tekalne steze


Zanimanje za ukrivljene tekalne steze ne odpira le novih vprašanj glede razlik med običajnim tekom zunaj ter tekom na tekalnih stezah, ampak tudi specifično glede razlik pri uporabi novih ukrivljenih tekalnih stez. Kot pri vsaki tehnologiji, lahko pri ukrivljenih tekalnih stezah naštejemo nekaj prednosti in nekaj omejitev. Če uporabljate ukrivljeno tekalno stezo, poskrbite, da jo uporabljate iz pravih razlogov in sicer kot način treninga, ki bo ob pravilnem izvajanju dopolnjeval vaš tekaški program.


Številni športniki, tako profesionalni kot rekreativni, se obračajo k uporabi ukrivljenih tekalnih stez, kar se bo morda v prihodnosti izkazalo za pomemben korak naprej. Ukrivljene steze so odlične za posameznike, ki imajo pločnikov in snega čez glavo, prav tako imajo določene prednosti, ki bodo zanimive rehabilitacijskim terapevtom in trenerjem, potrebno pa je nasloviti tudi njihove omejitve.


Kaj je ukrivljena tekalna steza?


Ukrivljena tekalna steza je nemotorizirana konkavna naprava, ki uporabniku omogoča, da na njej hodi in teče ter z vsakim korakom poganja pas za njim. Naprava je zasnovana tako, da izkorišča navpične in vodoravne sile ter z vsakim korakom potisne pas navzdol in nazaj - tako ni nobene potrebe po električnem motorju, kar je velika prednost za vse, ki želijo hoditi na naraven način. Zasnova krivulje je namenjena posnemanju naravne hoje, s čimer se zmanjša obremenitev sklepov in potencialno poveča obremenitev hrbtnih mišic. Raziskave na to temo so še v zgodnji fazi, zato zaenkrat še ni povsem jasno, kakšne koristi tovrstna zasnova prinaša.


Kako ukrivljena tekalna steza deluje?


Mehanska skrivnost ukrivljenih tekalnih stez je kombinacija gravitacije, trenja in potisnih sil med tekom. Ko se noga uporabnika pomakne nazaj, skupaj z njegovo težo potisne tekalni trak navzdol in nazaj. Stična točka je znatno pred težiščem, zato je podpora drugačna kot pri drugih motoriziranih tekalnih stezah ali običajnem teku po tleh. Čeprav razlike morda na videz niso očitne, tek na ukrivljeni površini uporabnikom pomaga nekoliko razbremeniti telo ter zmanjša obremenitev nog.

Ključ do dobre ukrivljene tekalne steze so kroglični ležaji oziroma zmožnost zmanjšanja vodoravnega trenja. Manj kot je trenja pri prvem dotiku noge s podlago, bolj se bo izboljšala prožnost mišic, vendar ima ta način tudi svoje pomanjkljivosti, saj je faza zaviranja nujno zlo za ustavitev teka. Tehnično gledano pri najvišji hitrosti uporabite zelo malo vodoravnega učinka sile, saj se večina hitrosti ustvari s preusmeritvijo navpične sile, vseeno pa boki med gibanjem uporabljajo del vodoravne sile. Nedavne raziskave jasno poudarjajo, da je za uspeh v sprintu nujno ravnovesje vseh treh sil – bočne, horizontalne in vertikalne.